Wetenschappelijk bewijs voor het paranormale

Wetenschappelijke nieuwsberichten.
Plaats reactie
Ohansa Ainila Mato
Beheerder
Berichten: 980
Lid geworden op: 21-08-2011 22:13

Wetenschappelijk bewijs voor het paranormale

Bericht door Ohansa Ainila Mato » 08-08-2014 22:13

Een groeiend aantal wetenschappers pleit voor nieuwe methoden om paranormale fenomenen te bestuderen. Steeds meer onderzoekers houden zich bezig met het paranormale en bewustzijn. Ze vinden dat de wetenschap met de tijd mee moet gaan.

Dr. Gary Schwartz studeerde aan Harvard en geeft op dit moment les aan de Universiteit van Arizona. Hij heeft onderzoek gedaan naar mensen die zeggen de toekomst te kunnen voorspellen. “Als je iemand wilt testen die buitengewone dingen beweert te kunnen, moet je het experiment zo goed mogelijk laten aansluiten op de vaardigheden van die persoon,” schrijft Schwartz op zijn website. “Als je een experiment bedenkt dat niet aansluit op de vaardigheden van de persoon die je onderzoekt, is de kans groot dat je ze dingen laat doen die ze niet kunnen of die niets te maken hebben met wat ze doen.”

Schwartz ontwerpt experimenten die precies aansluiten op individuele vaardigheden. Niet iedereen voorspelt de toekomst op dezelfde manier, zegt hij. Schwartz heeft diverse mensen ontmoet die volgens hem echt in staat zijn de toekomst te voorspellen.

Dr. Alan Sanderson is een psychiater en hypnotherapeut. In 1999 heeft hij de Spirit Release Foundation opgericht, een organisatie die gericht is op de klinische behandeling van bezetenheid. In 2003 schreef hij in een paper dat het uitdrijven van geesten niet is gebaseerd op geloof, maar op de waarneming van klinische gevallen en hun reactie op therapeutische technieken. “Dit is een wetenschappelijke benadering, weliswaar één die rekening houdt met subjectieve ervaringen en niet wordt begrensd door de hedendaagse wetenschappelijke theorie.”

Sanderson merkte op dat hij in zijn onderzoeksveld nog geregeld hindernissen tegenkomt. Het gaat om een relatief nieuwe discipline: veel mensen hebben er geen weet van of reageren argwanend en er wordt veel desinformatie over verspreid. Daarnaast is het lastig om financiering te krijgen voor onderzoek, aldus Sanderson.

In het boek ‘The Challenge of Chance’ schrijven Alister Hardy en Robert Harvie over een onderzoek naar buitenzintuiglijke waarneming of ESP. Mensen moesten elkaars gedachten lezen en tekenen wat ze zien. Een klein deel van de tekeningen bleek overeen te komen met de afbeeldingen. De onderzoekers waren geneigd te zeggen dat dit het resultaat was van telepathie.

Er zijn tegenwoordig apps die worden gebruikt om het collectieve bewustzijn te bestuderen. Gebruikers geven hun ervaringen door via de mobiele telefoon en onderzoekers vergaren op die manier een schat aan informatie.

Natuurkundige William A. Tiller van de Stanford-universiteit heeft een manier ontwikkeld om menselijke intentie fysiek te detecteren. Hij ontdekte een ‘gebied’ in de ruimte tussen deeltjes met een energie die onze huidige instrumenten niet kunnen detecteren. Tiller besefte dat bewustzijn of intentie deze mysterieuze energie kan activeren, waardoor het interacteert met dingen die we wel kunnen meten.

Op internet verschijnen tot besluit steeds meer verhalen over paranormale ervaringen van mensen. Op Reddit vertelde iemand dat zijn vriend beweerde ’s nachts uit zijn lichaam te treden en vervolgens als bewustzijn rondreist. De persoon nam het verhaal met een korrel zout en wilde bewijs zien. Hij schreef een tekst op een Post-it, waarna de vriend moest raden wat erop stond. De volgende ochtend belde de vriend op om de tekst door te geven die hij tijdens zijn slaap had gezien. Die tekst kwam precies overeen met de tekst op de Post-it.
In respect voor Moeder Aarde, mijn voorouders, gidsen, leraren, totem- en krachtdieren

Plaats reactie

Terug naar “Wetenschap”