Ceder

Lees hier meer over de eigenschappen van bomen en struiken
Plaats reactie
Ainila Heca Wiya
Beheerder
Berichten: 1631
Lid geworden op: 22-08-2011 00:24

Ceder

Bericht door Ainila Heca Wiya » 09-01-2014 15:38

Afbeelding


(Cedrus atlantica, Cedrus libani,
Cedrus deodara en Cedrus brevifolia)

Het Heilige Cederhout is voor de noordwestkust volken van groot belang. Ze maken van het hout en bast totempalen, huizen, kano’s, rituele- en gebruiksvoorwerpen.

Het betref hier echter niet de echte Ceder van het geslacht Cedrus maar de zogenoemde Western Red Cedar. Het gaat hier dan om de Thuja plicata, ook wel de Reuze Levensboom genoemd.

Een andere veel gebruikte soort, ook voor smudging ceremonieën, is de Eastern Red Cedar, de Juniperus virginiana. De twijgen met schubben worden gebrand om slechte spirits te doen verdwijnen en een ruimte te scheppen die veilig voelt. Tijdens het smudgen wordt er gebeden die met de rook opstijgen naar de Grote Geest.

Ondanks dat dit geen echte Ceders betreft zijn dit zeer duurzame en waardevolle aromatische hout soorten die door
de Indianen van Noord Amerika als heilig en wijs worden beschouwd. Cedrus atlantica, Cedrus libani, Cedrus deodara
en Cedrus brevifolia zijn de vier nauw verwante echte Ceders, die overigens pas in de 17de eeuw bij ons werd ingevoerd. Van oudsher had de Ceder een hoog aanzien.

Men weet dat Cederhout in de klassieke oudheid een zeer gewaardeerd bouwmateriaal was voor tempels en paleizen. Hierom wordt hij in verband gebracht met bescherming.
Omdat Cederhout onbederfelijk is, maakte men er ook godenbeelden van wat hem met vertrouwen verbind.

Geen enkele boom wordt in de bijbel zo veel vermeld als de Ceder: maar liefst 75 keer in het oude testament. Zo zou Mozes een tak van de Ceder hebben gesneden die hij als mirakelstaf gebruikt. Hij deed onder meer water uit de rotsen vloeien, verdreef er slangen mee en deed er de Rode Zee mee open gaan om de kinderen van Israël te laten vluchten voor het leger van de Farao. Daarom is de Ceder onlosmakelijk verbonden
met magie.

Ook wordt de echte Ceder sinds mensheugenis overal ter wereld gebruikt voor zuivering door middel van branden.
als offer wat dan een aangename geur verspreidt en de goden goed stemt.
Omdat de Ceder een altijd groene boom is (zijn naalden in de winter niet verliest) en zijn hout bovendien niet verrot staat hij symbool voor onsterfelijkheid en duurzaamheid. Verder wordt hij in verband gebracht met heling, kracht en wijsheid.
Welkom medereizigers!

WE DIENEN TE WETEN DAT WIJ ZELF DIE VERANDERING ZIJN !!

"Je bent op het moment dat je besluit te ZIJN."

"Bevrijd, Verspreid en Verbind !

Plaats reactie

Terug naar “Bomen”