Bodyscan Meditatie

Hier vindt je alle informatie over de Levenswielen.
Plaats reactie
Ainila Heca Wiya
Beheerder
Berichten: 1631
Lid geworden op: 22-08-2011 00:24

Bodyscan Meditatie

Bericht door Ainila Heca Wiya » 09-01-2014 14:08

In de Bodyscan Meditatie mediteer je op je lichaam! De oefening is een bekende mindfulness meditatie en wordt ook in vele yogascholen beoefend.

Bodyscan Meditatie
Soort meditatie : Concentratie en Ontspanningsoefening
Moeilijkheidsgraad; Beginners
Aanbevolen lengte: 5-45 minuten
Houding: Liggend/zittend
Voordelen: Verbetering concentratie

Heldere rustige geest en diepe lichamelijke ontspanning

Ontwikkelen van concentratie en zelfbewustzijn

Herstellen contact met je lichaam

Anti stress werking

Verlagen spierspanning. Goed voor RSI of spierblessures

Opmerkingen Super goede en relatief gemakkelijke ontspanningsoefening.
De bodyscan is een fantastische oefening die niet alleen vaak aan het einde van een yogasessie gedaan wordt, maar ook voor velen een vast onderdeel van hun mindfulness-meditatieoefening vormt. De oefening wordt ook veel toegepast (soms onder een andere naam) als ontspanningsoefening in trainingen, stressmanagement cursussen, psychiatrische therapieën etc. Het is een uitstekende beginneroefening. We voorkomen zitproblemen omdat we over het algemeen in een liggende positie deze oefening uitvoeren. Liggen gaat beginners veel makkelijker af dan een half uur in kleermakerzit te zitten.

In deze meditatie is ons lichaam ons meditatieobject. We maken een reis door het lichaam waarin we ieder gebied met aandacht overspoelen. Iedere keer als we in onze gedachten afdwalen keren we terug naar het gebied waar onze aandacht op was gevestigd. Hiermee trainen we onze focus en concentratievaardigheden. We proberen ook tijdens de oefening de sensaties in ons lichaam waar te nemen en te voelen. We worden steeds bewuster waar ons lichaam minder ontspannen is en wat het effect van ontspanning op onze spieren, houding en organen is. Hiermee ontwikkelen we een gevoeligheid voor ons lichaam en de gewaarwordingen die we ervaren, die velen in de loop van hun leven zijn kwijtgeraakt. We horen vaak dat door deze en de ademhalingsoefeningen veel mensen hun lichaam op een positievere manier gaan zien, accepteren en ervaren. Als we de oefening vaker doen zul je merken dat je lichaam steeds anders aanvoelt en dat we daar steeds beter mee leren om te gaan. Als we tijdens de meditatie problemen ervaren omdat we bijvoorbeeld moeite hebben om bepaalde lichaamsdelen te voelen of dat sommige delen pijnlijk zijn dan proberen we dat te accepteren en onze gedachten daarover waar te nemen.


Als we deze oefening regelmatig doen dan helpt deze ons (i) diepe staten van ontspanning te beleven en te verkennen, (ii) een beter contact met en acceptatie van je lichaam te bewerkstelligen, (iii) beter om te gaan met lichaamsensaties, gevoelens en pijntjes en tot slot (iv)verbetert ons concentratievermogen en zelfbewustzijn als we deze oefening regelmatig beoefenen. Zoals bij elke meditatie proberen we niet te oordelen, als het minder gaat kwaad op ons zelf te worden en resultaat gericht te zijn. Probeer als je uitademt het gedeelte van je lichaam waar je de aandacht op richtte te ontspannen. Laten we beginnen!

Oefening: Bodyscan Meditatie

Ga zitten of liggen, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
Word je bewust van elke inademing en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen.
Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat.
Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt beginnen we met de scan.
Richt je aandacht op je voorhoofd. Probeer de huid te voelen, tintelingen en eventuele spanningen waar te nemen en ontspan met een ademhaling.
Als je op het moment niets voelt, is dat ook best. Sta jezelf toe te voelen dat je niets voelt
Doe dit zelfde voor neus, oren, ogen, wenkbrauwen, kaak, mond, lippen en huid van je gezicht en achterhoofd. Voel de mond en kaak ontspannen en de ogen zwaar in de oogkassen wegzakken.
Richt dan je aandacht op je nek, hals, sleutelbenen, schouders, linker en rechterbovenarm, elleboog, onderarm, hand en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts een voor een af.
Telkens als je afdwaalt in je gedachten keer dan rustig terug naar het gebied waar je gebleven was.
Nogmaals, probeer alle gewaarwordingen te voelen en te ervaren.
Als het lukt probeer dan bij iedere uitademing te ontspannen in het gebied waar je aandacht is.
Richt je aandacht op je borst, middenrif, buikspieren, bovenrug, onderrug, ruggengraat.
Voel je ademhaling, eventueel je lichaamshouding veranderen door de ontspanning. Voelt je lichaam al anders aan?
Ga op deze manier door en geef aandacht aan je bekken, geslachtsdelen, billen en aan beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen. Neem rustig de tijd.
Merk de verschillen tussen de verschillende gebieden op. Voel de tintelingen in je lichaam, voel je spieren steeds meer ontspannen worden en neem waar, welke lichaamsdelen minder makkelijk ontspannen.
Laat jezelf helemaal zwaar worden. Je bent nu totaal ontspannen en relaxed.
Als je het hele lichaam verfrist en ontspannen hebt keer dan nog een keer terug naar een gebied in je lichaam dat wat gespannen aanvoelde. Geef totale aandacht aan dat gebied en probeer het te ontspannen. Voel je verschil? Komen er bepaalde gedachten of emoties los? Neem waar en laat los.
Tot slot span nu twee keer voor drie seconden al je spieren aan en laat los met een ademhaling
Goed, breng nu langzaam je aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen.
Klaar!!

Bron:http://www.abc-van-meditatie.nl/meditat ... dyscan.asp
Welkom medereizigers!

WE DIENEN TE WETEN DAT WIJ ZELF DIE VERANDERING ZIJN !!

"Je bent op het moment dat je besluit te ZIJN."

"Bevrijd, Verspreid en Verbind !

Plaats reactie

Terug naar “Levenswielen”